Barberà del Vallès

Estos días azules y este sol de la infancia

  • PSC Barberà
  • Actualitzat:
  • Creat:

Sortida de Germanor a La Jonquera, Elna i Colliure

Com ja és habitual a l’agrupació de Barberà, un cop l’any, com a mínim, intentem fer una sortida lúdica a l’hora que formativa per als nostres militants, simpatitzants i veïns i veïnes que ens volen acompanyar.

El motiu d’aquest any ha estat envoltat en tot el que fa a la II República i António Machado.

La visita, també, sumava per algunes persones que ja havien visitat la ciutat d’Elna i la Maternitat amb el grup de Dones Braç a Braç, el recorregut per els escenaris que van marcar aquells anys.

Aquest cop, hem realitzat una parada a La Jonquera, per visitar el MUME ( Museu Memorial de l’Exili) on acompanyats d’un guia, hem pogut veure i conèixer i recordar els exilis provocats per la Guerra Civil Espanyola. Sobretot l’exili dels vençuts en aquella contesa indissolublement lligada amb l’Europa de l’ascens del totalitarisme i que fou el preludi de la Segona Guerra Mundial. Molts dels homes i dones exiliats el 1939 van continuar lluitant per la llibertat des de les files de la resistència francesa i també de d’altres fronts de guerra de l’Europa ocupada pel feixisme, però uns quants milers van ser enviats als camps de concentració nazis en un viatge que, per a la majoria, va ser només d’anada. D’altres van retornar, de grat o per la força, a l’Espanya de Franco on van patir persecució, presó, mort i tots ells, la tortura del silenci imposat, de l’exili interior. Una gran part va haver de buscar asil a milers de quilòmetres, en terres europees, americanes o africanes.

Un cop visitat el museu, ens hem dirigit a Elna on hem visitat, ràpidament la ciutat, una ciutat marcada per l’Exili, ja que va ser la que va albergar la Maternitat d’Elna, i gràcies a que el poble també s’hi va sumar, van poder donar vida a centenars d’infants.

I per últim, la visita a Cotlliure, visitant al tomba de Machado, on hem llegit alguna poesia d’ell mateix i on, uns quants del grup, s’ha arrencat a cantar “Caminante no hay Camino”.

Allà hem recordat també que Machado, el 1939, amb la derrota de l'Exèrcit Popular de la República va fugir d'Espanya per exiliar-se a Cotlliure, on poc després es produeix la mort del poeta i la de la seva mare amb només tres dies d'interval. Un cop mort, a la seva butxaca es troba el seu últim vers escrit: "Estos días azules y este sol de la infancia".

Un cop feta la visita, hem voltat per el poble de Cotlliure, per un cop ben entrada la tarda, tornar cap a casa.